Historia

Niemiecka manufaktura porcelany Kahla powstała w 1844 roku w Turyngii. W ciągu 12 lat wyrosła na największą fabrykę porcelany w regionie i przez następne niemal 100 lat rozwijała produkcję wykupując kolejne zakłady:  Arzberg, Hutschenreuther, Shonwald.  Znacjonalizowana w roku 1952 nadal dynamicznie rosła modernizując linie technologiczne i dbając o jakość wyrobów. 50 % produkcji przeznaczano na eksport.  W latach 70tych XX wieku Kahla była właścicielem 17 fabryk porcelany zatrudniających łącznie ponad 18 000 osób.

Niedługo po upadku muru berlińskiego roku agencja prywatyzacyjna Treuhand sprzedała przedsiębiorstwo Kahla. W 2 lata później Kahla ogłosiła bankructwo. Szczęściem firma znalazła prywatnego inwestora, który w krótkim czasie odbudował jej wartość.  Kahla rozpoczęła produkcję linii przeznaczonych dla gastronomii. Zdobyła także prawo posługiwania się certyfikatem ISO 9001 – jako pierwsza z manufaktur porcelanowych byłego bloku wschodniego. Wkrótce potem otwarto linię produktów spersonalizowanych przeznaczonych dla branży reklamowej.

Dziś Kahla jest doskonale zarządzaną fabryką rodzinną  o nowoczesnym podejściu do design’u. Co roku organizuje warsztaty design’u dla młodych i wciąż poszukuje nowych technologicznych możliwości przetwarzania porcelany. Od 2009 roku wyroby Kahla sygnowane są znakiem Pro Eko – to oznacza że wyprodukowano je w procesie technologicznym o zredukowanym wpływie na środowisko.
W dziedzinie sztuki stołu Kahlę uważa się za trendsettera – fabryki z całego świata podążają w kierunku przez nią wyznaczonym. Najwyższą jakość potwierdzają liczne certyfikaty – porcelana Kahla jest odpowiednia do zmywarek, kuchenek mikrofalowych, jest odporna na zarysowania i trudna do potłuczenia.