Definicje i historia

Historia

Porcelana ma swoje korzenie w Chinach, gdzie 3000 lat temu tworzono figurki i przedmioty codziennego użytku z tzn „piaskowej porcelany”. W XIII wieku, kupcy przywieźli ze sobą porcelanę  do Europy. Jednak proces produkcji cennego materiału pozostał na długo pozostał tajemnicą.

Dopiero w XVIII wieku, Europejczycy odkryli klucz do produkcji porcelany: W październiku 1708 Johann Friedrich Böttger i Ehrenfried Walther von Tschirnhaus zdołali wytworzyć pierwszą europejską porcelanę w Dreźnie i Miśni. Po śmierci Tschirnhaus’a , Böttger udoskonalił recepturę  i  28 marca 1709 roku ogłosił oficjalnie zgłosił wynalezienie europejskiej porcelany do elektora Saksonii, Friedricha Augusta I. W 1710, pierwsza europejska fabryka porcelany powstała w Miśni w gminie Albrecht.

De facto Arcanum- tak nazywano „przepis” na produkcję porcelany zostało wynalezione przez kilka nie niezależnych osób: W 1760 roku Georg Friedrich Macheleid odnalazł manufakturę porcelany w Sitzendorfie mieszczącym w lasach Turyngii. Porcelana z tych terenów obrała inną drogę rozwoju niż jej saksońska siostra. Coraz więcej wytwórców zabiegało o względy na dworach królewskich by porcelana mogła stać się wizytówką dla burżuazji.

Definicje

Ceramika- Historia ceramiki sięga paleolitu. W rozumieniu tradycyjnym to wszystkie tworzywa i wyroby otrzymywane w wyniku wypalenia odpowiednio uformowanej gliny. Dziś to pojęcie jest szersze, materiałem nie koniecznie musi być glina w czystej postaci lecz wszystkie nieorganiczne i niemetaliczne tworzywa poddawane obróbce cieplnej w temperaturze powyżej kilkuset stopni Celsjusza.

Porcelana- Jest rodzajem białej, przeświecającej ceramiki wysokiej jakości, wynaleziony w Chinach w VII w. Porcelana jest wytwarzana z mieszanki glinki kaolinowej ze skaleniem i kwarcem poprzez wypalanie uformowanych wyrobów w wysokiej temperaturze. Materiał jest znakomitym izolatorem, jest wytrzymały- cechuje go duża wytrzymałość mechaniczna, wysoka odpornością na działanie czynników chemicznych i nieprzepuszczalnością dla cieczy i gazów.

Twarda porcelana- Jest wypalana aż do osiągnięcia dużej twardości w wysokiej temperaturze. Najważniejsze cechy to niska przezroczystość i wysoka zawartość kaolinu (ponad 50%). Zawartość ta sprawia że materiał ma większą gęstość i jest bardziej wytrzymały . Twarda porcelana nie zawiera popiołów kostnych.

Porcelana kostna- Rodzaj porcelany produkowanej ze spopielonych kości bydła, skalenia i kaolinu. Ta porcelana ma przeważnie biały lub kremowy kolor, jest przezroczysta pod światło. Ponieważ zawiera mniej kaolinu, jest bardziej krucha i mniej odporna na zarysowania.