Pielęgnacja porcelany

 

Higiena

Porcelana Kahla jest bezzapachowa, nie zmienia smaku potraw I nie rozwiną się na niej bakterie. Inne rodzaje ceramiki mają porowatą strukturę, co sprzyja wchłanianiu przez nią wody, natomiast poziom absorpcji wody przez twardą porcelanę oscyluje poniżej 0,1%, co oznacza, że z pewnością porcelana jest klasyfikowana jako wodoodporna i nieprzepuszczalna, co odpowiada najwyższych międzynarodowych standardom higieny.

W skrajnym wypadku nawet uporczywe zabrudzenia, mogą być bardzo łatwo usunięte  z porcelany. Jednakże, zastosowanie zbyt dużej ilości środka czyszczącego może spowodować tworzenie nieprzyjemnej powłoki.

Sprzęty kuchenne

Ze względu na technikę dekorowania porcelana Kahla  w większości nadaje się do mycia w zmywarce oraz używanie w piekarniku lub mikrofalówce. Wyjątek stanowi kolekcja Lola Angelino, której nie należy używać w mikrofalówce ze względu na złocone aplikacje.

Chemikalia

Porcelana Kahla jest odporna na plamy ze środków spożywczych, a także jest opiera się działaniu środków chemicznych, kwasów i zasad. Glazura bezołowiowa ze skalenia nie reaguje ze związkami chemicznymi. Zarysowania spowodowane przez sztućce na szkliwie,  nie mogą uszkodzić na stałe twardej powierzchni i  łatwo je usunąć za pomocą środka do czyszczenia porcelany  lub łagodnego proszku do prania,  ewentualnie środka do czyszczenia stali nierdzewnej.